Vezetői beszámoló
a Franklin Covey: A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása tréningről

 

Idő: 2013. március 8-10. 8:00-16:00
Helyszín: Kerpely Antal Kollégium


A Dunaújvárosi Főiskolán első alkalommal került megrendezésre a 7 szokás elnevezésű hallgatói tréning, mely a TÁMOP 4.2.2/B projekt keretein belül jött létre. Az 3 napos tréninget a Franklin Covey Pannon Kft. megbízott pszichiátere tartotta meg, mely magában hordozta új tapasztalatok megszerzését mind a négy megjelent Szakkollégium tagjai számára.


Az egész hétvégét átölelő tréning célja az volt, hogy a megjelentek számára olyan 7 szokást alakítson ki, amely segítségével kiemelkedően sikeresek lehetnek mind a magánéletükben, mind későbbi munkájuk során.


A 7 szokás elnevezés egy amerikai szakembertől származik, aki számos tudásanyagot, sikerkönyvet, tanulmányt vizsgált meg, mely a kiemelkedően sikeres ember életével foglalkozik és ezeket foglalta össze egy képzésben A 3 napos képzés során interaktív módon, gyakorlatorientáltan volt lehetősége a megjelenteknek új tudásanyag, tapasztalat megszerzésére. Számos segédanyag, munkafüzet és videók segítették a hatékonyabb munkát.


Az 1. szokás (Légy proaktív!) lényege az volt, hogy felismerje mindenki, hogy önmaga felelős a döntéseiért és cselekedeteiért, nem pedig a körülmények és a környezete határozza meg.


A 2. szokás (Tudd előre hová akarsz eljutni!) azt a célt szolgálja, hogy kellően tervezzük meg mindennapjainkat, legyünk tudatában küldetésünknek, céljainknak és igyekezzünk e szerint cselekedni, gondolkodni.


A 3. szokás (Előre a fontosat!) során az életünkben magasabb prioritású dolgokat, tevékenységeket vetettük össze a nem fontos tevékenységeinkkel, a különböző tevékenységeknek sorrendet állítottunk fel.


A 4. szokás (Gondolkodj nyer-nyerben!) azért volt fontos, hogy képesek legyünk olyan gondolkodásmód szerint élni, mely segítségével mindennapjainkban az egyéni győzelem mellett a csoportos győzelem is megvalósítható.


Az 5. szokás (Először érts, aztán értesd meg magad!) jelentősége abban állt, hogy megtanuljuk azt, ami a kiemelkedően sikeres emberekre is mind jellemző, a hallgatás, megértés tudománya, melyet embertársainkkal szemben alkalmazhatunk.


A 6. szokás (Teremts szinergiát!) során a kreatív együttműködés képességét sajátíthattuk el, az újítás jelentőségével ismerkedhettünk meg.


Az utolsó, 7. szokás (Élezd meg a fűrészt!) lényege pedig az volt, hogy képesek legyünk úgy folyamatosan fejlődni, hogy az általunk birtokolt tudás tovább bővüljön és mind a négy dimenzióba keressünk olyan lehetőséget, mellyel megújulunk, felfrissülünk, vagy új tudásra teszünk szert. (Fizikai, Intellektuális, Társas/ Érzelmi, Lelki)


A képzésen részt vevők fejlődését utánkövetik, így még jobban megmaradhat a megszerzett tudás, gondolkodásmód.


Összességében kijelenthető, hogy a képzés elérte a célját, a megszerzett oklevéllel minden tag pluszpontokat szerezhet egy esetleges állásinterjún, a megszerzett tapasztalatokat felhasználva pedig sikeresebbé, pozitív gondolkodásúvá válhat. Tehát a szakkollégiumi tagok fejlődését segítette a program.


Dunaújváros, 2013. március 14.
Mach Roland
szakkollégiumi vezető